Szatinálás, maratás


Mindkét technika elsősorban üvegtárgyainkat teszi egyedivé viszonylag egyszerű eljárással, de használható műanyag lap díszítésére is.

Szükséges anyagok szatináláshoz:

-sablon (saját kezűleg készített üvegmatrica-festékből, öntapadós matricából),
-szatinálófesték,
-színezők szatinálóhoz,
-szivacs a felhordáshoz.

Tegyük a sablont egyszerűen a díszítendő tárgyra, vigyük fel a szatinálófestéket egy szivacs segítségével, vegyük le a sablont, és már kész is van az egyedi dísztárgy. A minta javítása később már nem lehetséges. A festék felvihető üveg-, műanyag felületre, porcelánra vagy tükörre, különleges matt hatást keltve. (innen a másik elnevezés a jéghatású festék) A szatináló különféle színezőfestékekkel színezhető, de kaphatóak színes szatináló festékek is. Szalvétatechnikával is kombinálható ez az eljárás, kiegészíthetjük üveggyöngyökkel, 3D lakkal, csak a fantáziánk szab határt a kellékeknek.
Különösen fontos, hogy a sablont még a festék teljes száradása előtt vegyük le (a szatináló festék nagyon gyorsan szárad!), különben lehúzáskor sérülhet a minta.
A szatináló vizes alapú festék, így a szivacsból használat után könnyen kimosható.
Amennyiben el szeretnénk távolítani a mintát, áztassuk vízbe, és rövid idő múlva leoldódik a felületről.

Tipp:

Tartósabbá tehető a mintánk, ha 20 percre 160 fokra melegített sütőbe tesszük a festett üveget, majd lehűlés után szedjük ki.További tippek:


-használat után rögtön mossuk ki a szivacsot, és hagyjuk rövid ideig ázni.
-a szivacsnak a beleszáradt festéktől megkeményedett részeit egyszerűen vágjuk le.
-a szatináló festékek különböző mértékben fednek, ez függ az árnyalatoktól és az egyes gyártók termékeitől is.
-ha nem vesszük le kellő időben a sablonokat, akkor a sablonon levő festék nem válik el az üvegen lévő festéktől és a kontúrvonalak nem lesznek élesek. Akár festékdarabok is leválhatnak, melyet kijavítani szinte lehetetlen.
-ha mégsem tetszene a minta, melyet felvittünk a tárgyra, gyorsan tegyük víz alá, a festék rövid idő múlva leoldódik.
-az apró, fóliából készült pozitív sablonokat tűvel vegyük le a dísztárgyakról.
-a matrica nagyon erősen tud tapadni, igen nehéz lehet a tárgyakról eltávolítani. Miután lehúztuk a védőfóliát, ragasszuk az öntapadó fóliát egy ruhadarabra, a rátapadó bolyhok miatt kevésbé fog ragadni.
-soha ne fessük a szatináló festéket közvetlenül az ablakra! A nap és a hő annyira megköti a festéket, hogy még borotvapengével sem tudjuk majd eltávolítani maradéktalanul!
-ha ragasztó segítségével akarunk díszíteni, a szükséges ragasztó mennyisége attól függ, hogy mekkora dekorációs elemet akarunk felragasztani. Ha csak csillámokat akarunk beleszórni, akkor egy vékony ragasztóréteg is elég. Ha üveggyöngyöket, zúzmarát akarunk a felületre rögzíteni, vastagabb ragasztóréteg szükséges.

Szükséges anyagok maratáshoz:


-maratópaszta (marató toll)
-sablon
-pálcika a felhordáshoz

Ebben az esetben a masszát egy műanyag (fa) pálcika segítségével óvatosan vigyük fel a megtisztított üvegre, majd 30 perc múlva lapátoljuk vissza a tégelybe (ez újra felhasználható) a maradékot pedig langyos vízzel töröljük le. A bekent részen a massza kimarja az üveget. Egyszerűbb a munka a marató toll segítségével, melyet szintén sablon alapján használhatunk. Használhatjuk üvegre (a hőkezelt, ólomkristály üveg nem alkalmas), tükörre, porcelánra, kerámiára. A marató tollban folyékony állapotban található az üveget megmaró anyag, használat után a felesleges folyadékot mossuk le, majd várjuk meg, míg megszárad. A maratott tárgy mosogatógépben tisztítható.

Tanácsok:

-óvatosan bánjunk a masszával, mert a megmart felületet javítani már nem tudjuk!
-célszerű kesztyűvel dolgoznunk, mert a masszának erős maró hatása van.

Sablonkészítés


Az öntapadó fóliából készült sablont illesszük a díszítendő tárgyra úgy, hogy ne csúszhasson el. A szatinálófestékből tegyünk néhány cseppet a festőpalettára és nyomkodjuk bele a szivacsot, majd egyenletesen vigyük fel a festéket a felületre. A festék nagyon gyorsan szárad, ezért igyekeznünk kell, mert a sablonokat még száradás előtt le kell venni (különben sérülhet a minta!). A szivacsot és a sablont használat után rögtön tisztítsuk meg.

Sablon szigetelőszalagból

A szigetelőszalagból készült sablont hullámformára is könnyedén felragaszthatjuk. Mintavágó ollóval a szigetelőszalagba különféle mintákat vághatunk. Ha hosszában szétvágjuk a szalagot, csíkokat ragaszthatunk fel. Ha megfestjük, a festékfelületeket elválasztó szigetelőszalag csíkokat még száradás előtt húzzuk le.

Sablonok üvegmatrica-festékből

Az üvegmatrica-festék használatakor tartsuk be a gyártó utasításait.
A pozitív sablonoknál a teljes hátteret befestjük szatinálófestékkel, csak a sablon által fedett területek maradnak átlátszóak. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag nagy felületen gyorsan kell dolgoznunk, hogy a sablont még a szatinálófesték megszáradása előtt egy tűvel leszedhessük.
A negatív sablonokat nem olyan egyszerű felragasztani. Mivel az üvegfesték elemek nagyobbak és kevésbé stabilak, a leváló részek könnyen összeragadhatnak. Negatív sablonoknál csak a sablon belsejét festjük be a szatinálófestékkel.Sablonok öntapadó fóliából

Rögzítsük a mintát ragasztószalaggal az öntapadó fólia hátoldalán. Ügyeljünk arra, hogy a motívumok később tükör fordítottan jelennek meg a tárgyakon. A minta alapján vágjuk ki a fóliából a motívumot tapétavágó késsel. Egy negatív és egy pozitív sablont kapunk. Vegyük le a felragasztott mintát és húzzuk le a fólia hátoldalát. Ügyeljünk arra, hogy sablondarabok ne ragadjanak össze. Amikor a tárgyra rögzítjük őket, gyűrődések keletkezhetnek. Nagyon fontos, hogy a motívum peremén ne legyenek ráncok, mert akkor a szatinálófesték az éles kontúrvonalak helyén foltot hagyhat. A sablon egy olyan részén, amellyel nem dolgozunk, hagyjuk fent a fólia hátoldalát, így a szatinálófesték felvitele után gyorsan le tudjuk húzni az egész öntapadó fóliát.

Fontos!
A gyártók utasításait követve mindig hagyjuk megszáradni és megkötni a szatinálófesték rétegeket, mielőtt más díszítőelemeket felvinnénk, mivel azok nem mindegyike hőálló. Nem kell mindig sütőbe tenni a tárgyakat ahhoz, hogy azokon a festék megkössön. A nap és a hő is rögzíti annyira a festéket, hogy az egy hosszabb „fürdőzés” után sem válik le.